Bæredygtighed bliver i stigende grad et afgørende konkurrenceparameter
Bæredygtighed er nu rå konkurrencekraft for danske virksomheder
Bæredygtighed er adgangen til nye markeder, medarbejdere og kapital. Og ikke mindst fastholdelse af eksisterende. Dermed er bæredygtighed i praksis drivkraften bag forretningsværdi - en drivkraft som i disse år er kraftigt accelererende.
Som lille eller mellemstor virksomhed tænker du måske, at bæredygtighed ikke er en driver i jeres virksomhed. Men bæredygtighed handler ikke om, hvor stor din virksomhed er. Det handler om, hvem dine kunder, medarbejdere og investorer er – og hvorvidt de synes bæredygtighed er vigtigt. Har du spurgt dem om det?
De store virksomheder ruller allerede nu de første krav til bæredygtighed ud til deres leverandører. Det gælder både krav til klima og til sociale forhold. Flere krav vil komme efterhånden som de bliver stadigt mere skarpe på deres behov inden for bæredygtighed.
Store virksomheder, banker, pensionskasser mv. bliver de kommende år underlagt stadigt flere lovkrav omkring bæredygtighed. Det sker for at sikre, at EU og Danmark kan leve op til deres forpligtelse omkring FNs 17 Verdensmål og Paris-aftalen omkring klima. Der er særligt krav til rapportering og oplysninger, hvor virksomhederne også skal redegøre for deres leverandørers bæredygtighed. Derfor skal du være forberedt på at kunne rapportere på bæredygtighed, hvis du er en leverandør.
Valified skaber forretningsværdi
Virksomheder på Valifieds platform fortæller, at de allerede nu oplever stor forretningsværdi af at kunne rapportere på bæredygtighed til deres kunder og investorer, ved udbud mv. Virksomheder med styr på deres bæredygtighedsdata og strategi har simpelthen nemmere ved at vinde ordre, og komme i dialog med nye kunder. Bæredygtighed er blevet et emne, som vendes over kaffen ved kundemøder, netværksmøder og lignende. Ikke mindst drevet af CO2-afgiften og krigen i Ukraine.
Hvad kan du forvente i nær fremtid?
Vi er ved begyndelsen af en omfattende overgang mod et bæredygtigt globalt samfund. Vi har kun set de første konkrete tiltag med nye krav til rapportering, ny CO2-afgift og krav til diversitet i bestyrelser. Efterhånden som planetens ressourcer bliver mere udpint, vil flere politiske og lovmæssige tiltag være nødvendige, ligesom store virksomheder og finansielle institutioner vil skulle tage et større ansvar for at være attraktive for forbrugere og medarbejdere.
Det handler om:
- Flere og stigende afgifter på forbrug af eller forurening af naturressourcer som vand, luft og biodiversitet. Afgifter som vil have direkte effekt på alle virksomheders bundlinje.
- Gulv og loft over virksomheders forbrug af ressourcer, som kan hæmme adgangen til vækst i ikke-bæredygtige virksomheder.
- Krav til socialt ansvar for at kunne komme i betragtning som leverandører til offentlige virksomheder og store virksomheder. Det kan f.eks. være krav om ansættelse af mennesker med handicap, diagnoser eller kroniske sygdomme, lærlinge, flygtninge mv. Et krav som vil frasortere leverandører uden sociale tiltag fra start.
Alt i alt vil det ikke længere være nok at fokusere på et enkelt bæredygtighedstiltag, som at sponsorere det lokale fodboldhold og fortælle om det i en flot designet brochure. Det vil være nødvendigt at kunne præsentere korrekt opgjort bæredygtighedsdata og konkrete handleplaner med løbende opfølgning, for såvel miljø og klima som social ansvarlighed, for at være en relevant samarbejdspartner og leverandør om få år.
Læs mere:
De forretningsmæssige fordele ved at komme i gang med bæredygtighed
6 steps til bæredygtighed - kort fortalt
Fandt du ikke svar på det du søgte? Så kontakt os via chat i nederste højre hjørne