Denne artikel giver et overblik over nogle af de mest væsentlige elementer i CSRD/ESRS, som mange virksomheder vil blive mødt af enten i kraft af direkte lovgivning eller som en del af en værdikæde.
Hvad er CSRD?
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er EUs nye direktiv om bæredygtighedsrapportering og erstatter EUs Non-financial Reporting Directive (NFRD). Direktivet blev vedtaget i det danske folketing i starten af 2024. Derfor, skal du som virksomhed forholde dig til direktivet, da du eller dele af din værdikæde højst sandsynligt vil blive påvirket inden for de næste par år.
Hvem er omfattet er CSRD?
Der vil være en trinvis udvidelse af, hvilke virksomheder der er omfattet. Fra:
- 2024: Klasse D virksomheder
- 2025: Store klasse C virksomheder
- 2026: Små og mellemstore børsnoterede virksomheder
Hvad er ESRS?
European Sustainability Reporting Standards (ESRS) er den rapporteringstandard, som virksomheder underlagt CSRD skal rapportere på. ESRS omfatter generelle punkter om miljø og klima (E), sociale forhold (S) samt ledelsesforhold (G).
Dobbeltvæsentlighedsanalyse
Din virksomheds rapportering skal tage udgangspunkt i det der kaldes en dobbelt væsentlighedsanalyse (DMA). Det dobbelte i DMA består af at vurdere både den bæredygtige indvirkning (ESG) og den finansielle indvirkning på virksomheden og omvendt. Det involverer:
- Identificering af væsentlige ESG- og finansielle emner. Dette kan fx gøres på baggrund af involvering af aktionærer og interessenter gennem samtaler eller desk research.
- Vurdere væsentlige påvirkninger, risici og muligheder.
- Dokumentation af processen.
Hvilke elementer skal I rapportere på?
Ud fra jeres DMA skal I vurdere, hvilke emner i ESRS'en der er relevante og nødvendige for jer at rapportere på. OBS! Hvis I har identificeret emner, der ikke er inkluderet i ESRS, skal I også rapportere på disse.
Nedenfor kan I se de forskellige emner der er indeholdt i ESRS:
Mange ved ikke, hvor de skal starte. ESRS 2, E1, S1 og G1 er et godt sted, da de er mere håndgribelige og ofte væsentlige. Derefter kan man gå videre til de andre emner og vurdere deres relevans for ens virksomhed.
Udover de fire over emner er ESRS inddelt i underemner og under-underemner. Dem kan du få overblik over her: https://codegaia.io/en/esrs-full-list-of-sustainability-matters/
Hvordan kan Valified hjælpe rapporteringen?
Valified gør det nemt for virksomheder i forskellige brancher at rapportere ved at udføre væsentlighedsanalyser på brancheniveau. Vi har udviklet Baselines, der giver en kvalificeret anbefaling af, hvad virksomheder i din branche bør rapportere i henhold til ESRS. Dette betyder, at du slipper for at dykke ned i komplekse lovtekster og forstå omfattende datapunkter – vi har gjort forarbejdet for dig. Din opgave er blot at rapportere, følge op og kommunikere jeres indsats. Vi tilbyder også skabeloner til politikker, så I hurtigt kan komme i gang med jeres bæredygtighedsarbejde. Politikker, mål og strategier skaber retning og fremdrift, da tal alene sjældent er tilstrækkelige.
CSRD kræver, at hver virksomhed udfører sin egen væsentlighedsanalyse. Vores løsning er særligt rettet mod SMV'er, hvor vi gennem samarbejde med brancheforeninger, banker eller forsikringsselskaber udfører væsentlighedsanalyser på tværs af branchen. Dette letter arbejdsbyrden for virksomheden betydeligt, men det er vigtigt at understrege, at brugen af Valifieds platform ikke er garanti for, at den enkelte virksomhed fuldt ud opfylder CSRD-kravene eller rapporterer korrekt i henhold til ESRS. Det er altid virksomhedens eget ansvar at sikre overholdelse af CSRD og at rapportere på de væsentlige punkter i ESRS.
Ønsker du at benytte Valified? Så kan du læse mere om vores abonnementtyper her eller oprette en virksomhedsprofil direkte på Valified.com
Fandt du ikke svar på det du søgte? Så kontakt os via chat i nederste højre hjørne