Reducering af CO2 i virksomhedens værdikæde

Hvilke handlinger skal der til for at reducere virksomhedens Scope 3 emissioner?

CO2 udledning i værdikæden

I GHG protokollen, som er den mest udbredte standard for klimaregnskab, opdeles en virksomheds CO2 udledning i 3 områder eller såkaldte Scopes. Udledning i din virksomheds værdikæde, går under kategorien Scope 3 emissioner. For de fleste virksomheder, der arbejder med udvikling og produktsalg, ligger langt den største CO2-udledning i scope 3. Denne scope indebærer alle øvrige indirekte emissioner som en virksomhed typisk ikke har kontrol over. 

På billedet nedenunder er et overblik over, hvad de forskellige scopes indebærer.

Overblik over GHG protokollens scopes og emissioner bredt ud på virksomhedens værdiklæde 

Scope 3 er opdelt i upstream og downstream aktiviteter. Upstream aktiviteter dækker over de udledninger, som er forbundet med de varer og services ,der indkøbes af virksomheden, mens downstream f.eks. er kundernes anvendelse af virksomhedens produkter og services til endelig bortskaffelse. 

Scope 3 eller værdikæde emissioner inkluderer dermed alle virksomhedens emissioner, som er udledt "udenfor virksomhedens fire vægge". Det er vigtigt at arbejde aktivt med at reducere scope 3 emissioner, da det normalt repræsenterer den største del af en virksomheds totale CO2 udledning. 

Handlinger mod reducering af CO2  i værdikæden 

At arbejde aktivt mod reducering af scope 3 emissioner i din virksomhed kan gøres på flere måder. Den FN opbakkede drejebog "The 1.5°C Business Playbook" har udarbejdet nogle handlingsforslag til hvordan virksomheder kan påbegynde arbejdet med reducering af scope 3 emissioner. Læs dem her:  

  • Kortlæg de CO2 udledninger der er forbundet med din værdikæde, altså din virksomheds scope 3 emissioner, for at danne et overblik over hvilke af de udledninger der er mest betydelige. Begynd at tracke og reducere dem systematisk. 
  • Når du har påbegyndt opgørelsen af virksomhedens scope 3, sættes et mål for den første halvering af de absolutte værdikædeudledninger.
    • The 1.5°C Business Playbook anbefaler at din virksomheds mål minimum skal være at halvere emissionerne inden 2030.
  • Beslut i hvilken rækkefølge udledningerne skal reduceres i, og udarbejd en reduktionsplan for at opnå de mål. Opdel reduktionsplanen i årlige mål og milepæle.
  • Oplys værdikædeemissioner og planer om at reducere dem som en del af en årlig bæredygtighedsrapportering til både kunder, medarbejdere og andre interessenter. 
  • Evaluer resultater og opdater virksomhedens mål på årsbasis, hvis nødvendigt. 

Reduktionsforanstaltninger 

For at nå virksomhedens reduktionsmål, som f.eks. kunne være en halvering af de mest miljøskadelige udledninger inden 2030, har The 1.5°C Business Playbook opsat nogle nøgle reduktionsforanstaltninger, der har til formål at hjælpe din virksomhed med at nå sine mål: 

  • Anmod at dine leverandører forpligter sig til ambitionen om at halvere de mest miljøskadelige udledninger før 2030, og inkluder dette i dine indkøbskriterier og din leverandør Code of Conduct. Det vil drive reduktionen af upstream emissioner fra købte varer og services.
  • Vælg services, materialer og produkter fra transport og data leverandører baseret på leverandørenes klima strategi og transparens omkring CO2-udledningsdata.
  • Overvej at investere i emissionsreducerende projekter i virksomhedens værdikæde. 
  • Integrer stærke klimakriterier i hjertet af virksomhedens R&D, produkt og service design processer. Måder at gøre dette på kunne være ved at kræve mindre materialebrug, bruge genbrugsmaterialer eller materialer med lavt kulstofindhold, eller opbygge cirkulær økonomi løsninger til kunderne.
  • Evaluer energi- og ressource forbruget af jeres produkter og services. Konverter dem til vedvarende energikilder. Det vil drive reduktionen af downstream emissioner fra brug af solgte produkter. 
  • Opsæt en plan for reduktionen af medarbejderpendling emissioner, f.eks. igennem at fremme og sponsorere rejser med lav CO2-udledning til og fra arbejde, og gøre det muligt for medarbejdere at arbejde hjemmefra eller fra grønne kontorknudepunkter, tættere på hjem. 
  • Frem valget om planterigt mad på arbejdspladsen, når det er muligt for dig at påvirke.
  • Evaluer og reducer CO2 aftrykket af virksomhedens financielle investeringer, inklusiv pensionskasser, for at sikre at de også forpligter sig til ambitionen om at halvere de mest miljøskadelige udledninger før 2030.

Hvordan kan Valified hjælpe dig med at reducere CO2 i værdikæden?

Med Valified kan du indsamle data og skabe et overblik, så du kan arbejde strategisk med bæredygtighed. Valified gør det nemt og effektivt at arbejde med reducering af CO2 i værdikæden. Platformens opbygning gør det nemt for jer som virksomhed, at rapportere på data i et dynamisk flow. Data kan opdateres løbende. Værktøjerne på Valifieds platform hjælper med standardisering af jeres bæredygtighedsdata, som kan give jer forretningsværdi i det videre arbejde med bæredygtig omstilling, og graden af kompleksitet vil derfor blive gjort mere håndgribelig i mødet med kravene fra interessenter, standarder og lovgivning. Tilgangen og værktøjerne er baseret på OECDs og UN Global Compacts anbefalinger og principper.


Læs mere:

CO2 beregneren: Scope 1 og 2

Guide til CO2- og klimaregnskab 


Fandt du ikke svar på det du søgte? 
Så kontakt os via chat i nederste højre hjørne.