Hvad er scope 3, og hvordan skal min virksomhed forholde sig til den?
Scope 1, 2 og 3
Et klimaregnskab deler udledningerne op i 3 områder eller såkaldte Scopes. Scope 1 dækker over direkte emissioner og er for langt de fleste virksomheder emissioner fra brændstoffer. Scope 2 er virksomhedens direkte emissioner fra energiforbrug. Dvs. emissioner fra den energi som I køber via jeres forsyningsselskab – f.eks. elektricitet, fjernvarme eller køling.
For de fleste virksomheder, der arbejder med udvikling og produktsalg, ligger langt den største CO2-udledning i scope 3. Denne scope indebærer alle øvrige indirekte emissioner som en virksomhed typisk ikke har kontrol over. Derfor er de både sværere at kortlægge og reducere end scope 1 og 2.
Scope 3 dækker bl.a. over:
- Indirekte emissioner fra indkøbte varer (udledninger i forbindelse med fremstilling og transport af varerne)
- Udledninger i forbindelse med forretningsrejser i fly, tog eller i medarbejdernes egne biler, samt udledninger fra medarbejdernes daglige pendling
- Udledninger i forbindelse med affald genereret af virksomheden.
På figuren herunder ses et mere fyldestgørende overblik over hvad de forskellige scopes indebærer.
Overblik over GHG protokollens scopes og emissioner bredt ud på virksomhedens værdikæde (indsæt reference til GHG)
Scope 3 er opdelt i upstream og downstream aktiviteter. Upstream aktiviteter dækker bl.a. over de udledninger, som er forbundet med de varer og services der indkøbes af virksomheden, mens downstream f.eks. er kundernes anvendelse af virksomhedens produkter og services samt den endelige bortskaffelse (som bl.a. kan ske ved deponi, forbrænding, genanvendelse, transformering m.m.).
Kom godt i gang med Scope 3
Som følge af fremtidige lovkrav og stigende forventninger på markedet, bør alle virksomheder begynde en kortlægning af hvor, indenfor scope 3, deres største udledninger findes. Dette vil stille virksomheden bedre ift. at imødekomme eventuelle rapporteringskrav, samt øge muligheden for at iværksætte tiltag, som kan reducere klimabelastningen fra virksomhedens aktiviteter og forretningsforbindelser.
En god måde at skabe overblik over virksomhedens scope 3 er, at forholde sig til de scope 3-relaterede kategorier i Valifieds CO2 beregner der er relevante for din virksomhed og (alle) dens værdikæder. Ved at skabe dette overblik, kan I identificere de områder som forventes at bidrage med mest CO2 til din virksomheds klimaregnskab.
Hvordan skal jeg forholde mig til Scope 3?
Valified foreslår at din virksomhed starter med at fokusere på scope 1 og 2. At lave klimaregnskab for scope 3 er ofte et stort arbejde, men kan være værdifuldt for mange virksomheder. Her er nogle overvejelser du kan gøre dig inden virksomheden påbegynder arbejdet med scope 3:
- Hvis I har ingen eller begrænset erfaring med klimaregnskab, så undgå at blive overvældet og udfyld kun scope 1 og 2.
- Hvis virksomheden har data på nogle scope 3 kategorierne men ikke dem alle:
- Tydeliggør at nogle scope 3 kategorier er udeladt, eventuelt i en bæredygtighedsrapport, eller;
- Udfyld kun scope 1 og 2.
- Hvis virksomheden har data på alle scope 3 kategorier så udfyld CO2 beregneren med denne data og husk at tilføje dokumentation. Dernæst fremvis jeres scope 3 i bæredygtighedsrapporten. Godt klaret!
Læs mere:
Videovejledning til CO2 beregner
Fandt du ikke svar på det du søgte? Så kontakt os via chat i nederste højre hjørne.